Dah tukar CMOS battery tapi time and date setting still tak betul !!!

Pening !!!!

Setiap kali nak on desktop PC, ada nombor running kat top monitor aku, dari 0 hinggalah ke 1024..

Pastu keluar tah ape bendenya kat monitor tu… tapi yang aku tau, dia suruh press F1 untuk save changes… apa yang dia change pun aku tak tau… aku just press F1…

Pastu pulak, keluar la segala benda merepek yang mengatakan pc date and time aku tak betul… kalau problem still persist, dia suruh change CMOS battery…. begitulah lebih kurang…

kat bottom monitor yang hitam legam tu masih suruh aku press F1 lagi… tapi kali ni untuk boot pulak…

Lepas press F1 untuk boot tu barulah keluar skrin Windows… aku kena change date and time dulu… baru boleh on internet…

BENGANG tul !!!!

Gi kedai cuci gambar, aku belilah battery CMOS nie “CR2032” sama seperti yang ada kat komputer aku tu… Dengan confident aku tukar dan menjangkakan problem settled…

Lepas jer aku shutdown dan off plug, esoknya aku on semula PC, problem yang sama berulang kembali…

Try beli battery yang baru lagi… pun masih sama… every time nak on PC kena buat step yang sama… press F1 untuk save changes, pastu press F1 lagi untuk boot pulak…

Aku dah pening….

S.O.S.   sapa tau apa nak buat….

T.O.L.O.N.G.GG.GGGG !!!!

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s