Tutorial buat portable hotspot wifi dengan smartphone.

Semakin hari, semakin ramai yang menggunakan smartphone. Banyak jugak smartphone yang murah-murah di pasaran. Pilih saja mana yang berkenan.

Bagi aku, buat masa nie dah terpaut dengan Sony Xperia… Dan kebetulan pula beberapa dari adik-adik aku jugak dah joint guna Sony Xperia. Cuma, model jer lain-lain

Guna smartphone nie, biasanya orang langgan pakej data @ internet untuk menikmati ciri-ciri kelebihan yang ditawarkan oleh smartphone.

Namun, masih ramai lagi yang menggunakan smartphone tanpa pakej data. Menggunakan internet melalui sambungan wi-fi.

Di sini aku nak share sedikit tips bagaimana nak buat portable wifi hotspot dengan menggunakan smartphone.

Andainya dalam satu rumah, ada beberapa smartphone dan yang menggunakan pakej data cuma satu. Maka kita boleh berkongsi menggunakan internet melalui phone yang mempunyai pakej data tadi.

Sebelum itu kita mestilah setkan smartphone dengan pakej data tadi supaya menjadi hotspot wi-fi mudah-alih.

Step 1 :

Pilih setting

image

Step 2 :

Pilih wireless & network

image

Step 3 :

Pilih tethering

image

Step 4 :

Pilih Portable Wi-fi Hotspot

image

Step 5 :

Pilih Port. Wi-fi Hotspot setting

image

Step 6 :

Pilih Configure wi-fi hotspot setting

image

Step 7 :

Setkan nama dan password

image

Akhirnya bolehlah on wi-fi smartphone yang lain untuk berkongsi sambungan internet pada phone yang ada pakej data tadi..

Kalau signal kuat, setakat tiga atau empat smartphone, on sekali, pun tak ada masalah..

SELAMAT MENCUBA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s