Mimpi ngeri abad ini…..

image

Pejamkan mata seketika…

Tarik nafas dalam-dalam…

Tenangkan perasaan….

Lepas tu, cuba bayangkan situasi ini…

Kita terjaga dari tidur di pagi hari…

Sunyi..

Diruang tamu, tv yang selama ini mengisi ruang di satu sudut telah tiada….

Komputer dan internet pun dah tiada….

Begitu juga dengan handphone…

Bukan saja kita yang kehilangan semua benda itu.. Tapi rupa-rupanya, seluruh dunia dimana kita terjaga tadi masih belum mempunyai segala peralatan tadi…

Macam mana???

Apakah reaksi kita? ???

Selama ini, kita terlalu bergantung harap kepada semua gadget-gadget tadi.

Sekarang dah tiada….

Biasanya… Asal celik ajer biji mata dah mengadap tv… Sebelum gi kerja sempat dulu tengok Selamat Pagi Malaysia sambil bersarapan…

Makan tengahari kat restoran pun, sambil menonton tv…

Balik kerja dah tentu tv dah sedia terpasang. Maklumlah anak-anak dah balik sekolah. Mengadap dan melayan kartun kegemaran mereka….

Malam, layan pulak drama untuk tontonan seisi keluarga… Bagi yang selalu lewat tidur, layan pulak macam-macam program yang tak habis-habis sampai ke pagi….

Begitulah rutin kita berkaitan dengan tv.

Kalau tv dah tak ada????!!!

Bagi anak-anak muda zaman sekarang, dah terlalu biasa dengan kehadiran komputer dan internet.. Sehari tak mengadap internet, rasa tak sempurna hidup…

Macam-macam laman web nak di lawati… Terutama laman sosial yang semakin menjadi kegilaan…..

Yang giler main permainan komputer, online atau offline, tentu ajer berjam-jam melekat di depan skrin komputer… Tahan tak bangun-bangun…

Tapi… Kalau dah tak ada???

Satu lagi gadget yang banyak mempengaruhi kehidupan kita adalah handphone… Dah beberapa kali melalui perubahan..

Pada mulanya dulu, saiznya besar… Tapi, masa tu, sapa yang guna handphone nie, kira grand habis la…. Orang pandang… Ada status disitu..

Lepas tu.. Saiznya makin mengecil dan sekarang kembali besar tapi nipis…. Sesuai untuk kegunaan melayari internet… Mobile internet…

Teknologinya pun dah semakin advance… Sekarang dah ada android, wave, bada dan macam-macam lagik…

Pagi, petang, siang, malam handphone sentiasa di tangan… Fungsi handphone pun dah tidak sekadar untuk berbual dan menghantar teks pesanan ringkas… Kegunaannya dah pelbagai…

Canggih….

Satu saat tak ada handphone di tangan, rasa macam boleh gila dibuatnya….

Kalau dah betul-betul tak ada????

Amacam???

Ngeri tak mimpi ini???

Boleh tak dikategorikan dalam mimpi yang paling ngeri di abad ini…???

Bayang-bayangkanlah..

Renung-renungkanlah….

Hrmmmm!!!!!

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s