Report Card…

Hermmmm….

Baru-baru nie…. Keluar kat salah satu suratkhabar omputih, GTP report card untuk 2011…

Kalau di lihat dari perangkaan yang disiarkan tu, memang “chantekkk” la….

Segala-galanya dapat tanda “right”

image

Walaupun ada yang tak berapa yakin dengan hasil report card itu, namun itulah yang telah tersiar dalam akhbar untuk tatapan umum.

Nak tak nak, yang membacanya kena terimalah angka-angka itu sebagai benar….

Yer ker????

Hanya Allah saja yang tahu akan kebenarannya….

Tapi..

Bukan report card itu yang aku nak citer kat sini… Yang nak diciterkan. …

Aku baru dapat report card yang ini….

image

Dah 6 bulan sejak aku disahkan sebagai penghidap kencing manis…
Minggu lepas… Doktor amik darah dan urine aku untuk di”blood-test” dan di”urine-test”kan…

Hasil keseluruhan dalam report card aku tu, memang bagus… Begitulah yang dimaklumkan oleh doktor..

Aku score excellent… Marvellous…

Sebenarnya, taklah marvellous sangat….. Ngam-ngam ajer… Masih boleh diterima bacaannya bagi penghidap diabetes macam aku nie…

Cuma yang ada sedikit kemusykilan dan keraguan pada keputusan urine-test….

Bacaan Protein menunjukkan angka +1…

Menurut doktor ada tanda-tanda kebocoran buah pinggang…. Terkejut gak aku…. Dah bocor pulak ker buah pinggang aku nie…!!!

Setelah diterangkan, barulah aku faham sikit… Maknanya fungsi buah pinggang tak berapa chantekk….

Tanda-tanda awal ke arah masalah buah pinggang pulak… Ibaratnya… Masalah tu dah berada di depan pintu, tunggu masa nak masuk jer…

Tapi. .. Itu pun belum pasti lagi…

Doktor kata perlu buat urine-test sekali lagi yang dijadualkan dua bulan dari sekarang untuk kepastian…

Doktor nasihatkan aku lebih berhati-hati dalam isu pemakanan aku…

Hrmmm… Begitulah rupanya report card aku…

Korang camna pulak???

Didoakan semoga semuanya tip-top…

Beringat sebelum kena… Kalau dah kena (macam aku ), kan susahhhh!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s