Chickenpox vs Campak.

Kenapa Chickenpox vs Campak ?

Sebab…

– Orang lebih tahu Chickenpox daripada Cacar Air..

– Orang lebih kenal Campak daripada Rubeola..

– Jadi mudah untuk orang tahu apa yang nak aku ceritakan..

– Lagi pun, sekarang nie, anak sulong aku pulak yang sedang mengalami jangkitan Chickenpox.

– Juga dikenali sebagai Pelentong.

Aku search kat internet…

Aku google kat internet…

Selama nie, aku pun confuse..

Chickenpox ngan Campak tu sama ker ???

Campak ngan Chickenpox tu sama ker ???

Ramai jugak yang sama confuse macam aku…

Masa bawa anak jumpa doktor, aku dah tanya…

Doktor tu kata, Chickenpox ngan Campak, dua benda yang berbeza…

Chickenpox tu dalam bahasa melayunyer adalah Cacar Air.

Campak tu pulak, dalam bahasa omputihnyer adalah Rubeola.

Campak – demam diikuti dengan ruam dan bintik-bintik merah meliputi ke seluruh badan.

Chickenpox :

– demam diikuti dengan gelembung-gelembung berair yang besar

– gelembung air akan meliputi seluruh badan dalam masa 4 @ 5 hari selepas permulaan demam

– selepas itu akan beransur-ansur pulih

– untuk mempercepatkan semua gelembung air keluar, digalakkan minum air kelapa muda

– mandi air daun bambu – terdapat sejenis enzim dalam daun bambu yang boleh membunuh virus chickenpox.

– daun bambu boleh juga ditumbuk dan dijadikan paste untuk disapu keseluruh badan. (cadangan dari doktor)

– semasa tempoh demam / chickenpox tu,

jangan kena hujan yang mana akan menyebabkan parut hitam

jangan makan makanan yang gatal-gatal seperti udang, sotong, kerang, telur, ikan kembung , sardin dan ayam

jangan makan daging ; menyebabkan panas dalam badan meningkat

– ikan cencaru, ikan merah boleh dimakan

– bila gelembung air pecah dan mula menjadi kuping seperti kudis, jangan di kupil kerana akan meninggalkan kesan berlubang macam permukaan bulan.

p/s ; gambar dari http://www.ciktom.com

peringatan : Segala nota, tips adalah hasil carian dan pengalaman orang lama juga sedikit sebanyak dari panduan dan nasihat doktor. Jika terdapat keraguan, adalah lebih baik mendapatkan khidmat nasihat terus daripada doktor yang bertauliah. Segala kesan yang terjadi hasil dari nota, panduan dan tips di atas, adalah atas tanggungjawab sendiri. Penulis tidak bertanggungjawab atas segala kesilapan dan salahguna maklumat tersebut di atas.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s