Income tax !!!

Tahun nie aku submit e-filing pada 01 March 2011….

Tak lama pas tu terima surat dari income tax, berdebar gak masa nak bukak surat tu, tapi aku tahu.. kali nie memang aku kena income tax .

Setelah sekian lama aku bekerja, ini adalah kali kedua aku dikenakan cukai..

Pertama, sewaktu 3 bulan pertama aku mula bekerja… aku didenda kerana lewat buka file dengan income tax… dan ini adalah untuk kali kedua…

Semenjak mula menghantar taksiran melalui e-filing, boleh dikatakan setiap tahun, aku akan submit awal… begitu juga pada tahun ini…

Maka, surat arahan bayaran juga aku terima awal….

05 May 2011, baru-baru ini aku telah membuat pembayaran dikaunter salah sebuah bank terkemuka di Malaysia.

Semalam 11 May 2011… aku telah terima penyata kedudukan akaun dari income tax. Disahkan, tiada lagi apa-apa baki yang perlu dibayar balik oleh income tax kepada aku…

Ermmm !!! Tak kesah lah tu !!! Janji hutang aku dengan kerajaan dah selesai !!!

Baru boleh hidup dengan tenang !!!!

Hehee!!!

Korang pulak camna ???

Dah settle ker ???

4 comments

  1. Nadri

    kompeni takde buat potongan PCB ker bro??

    klu mcm tu senanglah nak pilih samada nak bayar Income Tax @ Zakat..

    semalam aku baru jer terima cek lebihan bayaran cukai dr LHDN..byk jugak jumlahnya..rezeki di tengah bulan..hehe

  2. bujang3

    disebabkan sebelum nie memang tak pernah kena income tax dan jumlah pendapatan yang dijangka kurang, maka PCB tak dikenakan…
    fuhh !!! rezeki tu bro !!!! legaaa !!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s