Tambah Nilai Ringgit Dengan Dana EPF !!!!

Agak-agak, korang ado ko EPF ???

Kalu yang kojo gomen, mungkin tak ado la, gamaknyo !!!

Tapi, yang kojo swasta lak, mesti ado…..

Ha !!! raso-rasonyo, kalau dah ompek boleh tahun kojo, brapo la, agak eh ado dalam simpanan EPF tuh yo ???

Raso-rasonya, penah tak korang sumo, amik duit EPF tu ??? Biaso laaaa… kalau aku nie, kiro dah nak ranap dah baki duit dalam EPF tu, aku kojokan !!! Tu la dionyo… nak cito sikit kek sini…

Duit pandai lak kito kasi perabih…. dah tingga sikit yo kek dalam akaun tu… abih tu !!! Tak roti-roti ko nak kasi tambah balik isinyo tu…. ???

Haaa !!! Ini lo, aku nak kasi tau ngan sumo orang kampung ni… kalau raso dalam akaun satu tu layak nak di kasi kuar, boleh tarok dalam unit trust…. amanah saham… cakap orang melayu ehhh!!!

Boleh gak dijadikan caro untuk tambah balik duit yang dah perabih kito gasak ari tu…. Amanah saham ni lain sikit dari saham-saham yang orang kayo selalu main tu… kalau yang itu… silap ari bulan buleh jadi gilo dibueknyo… tapi yang nie lain sikit…

Memang ado la risiko dio.. tapi tak lah pulak sampai buleh jadi gilo…. Yang aku masuk ari tu, kek Public Mutual, yang ni buleh tahan sikit la… aku dah mulo simpan kek sini dalam tahun lopeh… kiro ok la….

Laaaa !!! Letih la pulak aku nak mengajuk cakap orang Melaka ni… yang sebenarnya aku bukan orang Melaka, tapi bini aku.. Entahkan betul, entahkan tidak apa yang aku ajukkan kat atas tu… hheeee !!!

Tak kesah lah tu.. berbalik pada topik asal kita hari ni…

Tu la dia… setelah setahun aku simpan kat Public Mutual ni, Alhamdulillah…..!!! Dapat gak aku keuntungan atas kertas sebanyak 11.08 % bagi tahun lepas.. kira ok ler tu.. korang compare ler ngan dividen EFP sebanyak 5.8% dan dividen ASB 7.25% plus 1.25% bonus….

Boleh tahan kan ???Lagi pun, kita labur ngan duit EPF, kalau nak labur ngan duit sendiri… alamat lambat lagi ler….!!!

Lagi pun… labur ngan duit EPF, charge nyer cuma 3 % jer berbanding melabur ngan cash yang kena charge 5 %…

Apa pun.. terpulang ler pada korang…. aku cuma bagi tips jer…. kalau rasa elok.. boleh ler contact ajen .. buat lah keputusan setelah ditimbang cara !!!

” SELAMAT MELABUR….”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s