1,000 km yang pertama !!!!

Setelah 24 hari… Tadi aku pergi ke pusat servis Proton…

Dah lebih 1,000 km yang pertama….

Free servis !!!

Tapi… yang free tu cuma upah kerjanyer ajer… barang kena beli ler….. takkan deme nak bagi free kot… silap hari bulan, deme tutup kedai pulak !!!!

Untuk servis yang pertama nie… deme cuma tukar minyak enjin a.k.a. minyak hitam, minyak gear ajer.. lepaih tu…ader ler deme sentuh sana sikit, sini sikit….

Nengokkan deme buat kerojer tu, kira okay ler… puas hati ler….

Apa yang tak puas hati nyer… kira percayakan deme jer… deme yang tau.. awak memang tak pandai langsung dalam bab enjin, kereta nie !!!

Lepaih deme tukar segala jenis minyak tu, enjin dah terasa lembut la sikit… teringat pulak kat keropok lekor cakoi… lembut ajer !!!!

Apa pun… kena la ikut rekomen pusat servis tu… nak jaga kereta la katakan… maklum ler.. nak dapat bukannyer senang….

Chow..chin …. chowwwww !!!!!

5 comments

  1. Mentol BUlat

    Yang terbaik dari PROTON, enjin mesti selalu kena carring laa bro.. tak jaga ia mengundang masalah kemudian dan yang paling penting fell masa bawak keta lepas servis mesti best….

    • bujang3

      susah nak cakap… biasa la.. mula-mula tu excited lebih.. asyik nak berjalan ajer.. maka..tentunya minyak lebih ler sikit.. tapi secara puratanya , tak la jimat sangat.. boleh tahan ler, dalam 9.2 liter untuk 100 km @ lebih kurang RM18.00 untuk 100km..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s