Baik Buruknya Fesbuk !!!!

Fesbuk !!!!!

Sapa ada akaun fesbukkkkk ???

Rasanya, kalau nak suruh angkat tangan, hampir seluruh manusia kat Malaysia nie ada akaun Fesbuk… Jenuh nak kiraaa !!!!

Seronok ker mengadap akaun Fesbuk nie ???

Apa bagusnyer ???

Entah kenapa… walau pun aku ada akaun Fesbuk nie, dan masih boleh di”consider” active gak mengadap laman sosial nie…. aku makin terasa yang Fesbuk nie merbahaya … !!! Banyak gak keburukan yang timbul berkenaan ngan laman Fesbuk yang menjadi kegilaan manusia zaman IT nie….

Macam kata Ustaz Nasharuddin, suatu ketika dulu… antara keburukannya adalah menceritakan aib orang lain, mengutuk, menghina, sampaikan cerita masalah rumah tangga pun dijadikan modal dan bahan dalam Fesbuk nie….

Jujur… aku sebenarnya belum nampak lagi kebaikan menggunakan akaun Fesbuk nie, selain dari sekadar suka-suka, bergurau senda ngan rakan dan saudara mara… Bukan tak boleh berFesbuk… tapi !!!!!!

Hendaklah kita berhati-hati dalam menulis sebarang komen…. sebaiknya.. komen tentang hal kita sendiri ajer, dah ler.. hal orang lain ??? Kalau ada yang tak elok… pendamkan jer lah dalam hati… nanti kalau dijadikan bahan cerita..bimbang akan ada pihak yang terasa hati dan marah….

Akan ada yang bergaduh pulak nanti… Jangan pulak jadi cam niee !!!!!

Macam-macam !!!! Pasal tu lah aku kata… nak guna Fesbuk nie, kenalah berhati-hati…. Memang semua benda dalam dunia nie ada bahaya nye… Jadi berhati-hatilah ….

Macam yang pernah orang kata … ada mata tengok, ada telinga dengar, ada mulut jangan asyik nak bercakap yang bukan-bukan pulak… jadi kesimpulannya …. ada mulut … DIAM !!!!!!

Jadi !!!!!

Baik ker buruk Fesbuk nieee ???

Tepuk dada (huk..huk..huk..) tanya selera lah !!!!

21 comments

  1. etomyam

    ramai yg cuba jadi ‘juara’ dlm fesbuk ni..kekadang kesian tengok content dan isu juga dialog2 yg ditulis…
    bila dah ada teknologi gini pulak jadinya

    • bujang3

      memang pun… ramai yang nak jadi juara…. pada aku… tak kesah la depa nak tulih apa…janji jangan sampai bergaduh, jadi cam dalam gambar kat atas tu… hrmmm !!!!

  2. ardzham

    apa benda pun pasti ada kebaikkan dan keburukkan, begitu juga dengan facebook. bukan tak boleh nak guna facebook tapi berpada-padalah dan jangan melampau dan terlampau.

    saya pun ada akaun facebook, tapi jarang login hehehe,

    • bujang3

      betul tu bro… sebaiknya amalkan kesederhanaan dalam setiap hal…!!!! Jangan sampai jadi pengguna fesbuk yg terlampauuu !!!! Tak rela gitew !!! (pinjam ayat en_me jap !!)

  3. sangilapi

    aku asal benda yang berkaitan dengan book memang ada sikit badi…..kehkehkeh

    kalau tengok gambar tu mungkin gara-gara fesbuk,mereka bertumbuk ? aku memang malas nak baca berita macam ni🙂

    senang cakap,berani buat berani tanggung lah kalau guna benda ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s