Charger Laptop pulak buat hal !!!!!

Sabarrr !!!

Dugaan tu… !!!

Mungkin jugak cabaran, jika bukan rintangan…..

Ada ajer yang mengganggu, bila mood blogging dah mula nak kembali….

Charger laptop pulak buat hal !!!! Sedang aku menggunakan laptop, aku tersedar yang bateri dah nak habis… so.. aku pun ambil laptop charger kat dalam bilik yang memang sentiasa terpasang kat extension cable…. Aku pasang kat wall plug di ruang tamu di mana aku sibuk melayan internet dan blog. Entah kenapa, icon power kat laptop aku tak menunjukkan sebarang reaksi… Aku fikir yang aku terlupa hidupkan suisnya… setelah aku check…memang dah dihidupkan…

Ermmm !!! Apa yang tak kena nie….???? Macam-macam hal !!!!

Ada dua benda yang aku fikirkan di saat itu…

1 ~ Fuse kat kepala charger tu dah terbakar (jika benar…boleh dibelikan fuse dan digantikan)

2 ~ Charger itu sendiri dah rosak … (kena beli charger lain la nampaknyer)

Apa pun… ikuti flasback ini….

Kronologi nyer begini…..

1 – balik dari kerja, aku terus on laptop kat dalam bilik … bateri masa tu masih banyak lagi….

 2 – terasa panas… nak on kipas… sambung guna extension cable…. kipas tak berfungsi… indicator light kat extension cable tu tak menyala… suis kat wall plug tu dah on… tapi kenapa tak menyala pulak ….

3 – terfikir… mungkin ada fuse yang trip (tendang) kat kotak fuse utama… kenapa terfikir begitu ??? Sebab sebelum nie dah pernah kena….

4 – check fuse box kat depan… memang sah …salah satu fuse tu dah trip… aku tolak kembali ke kedudukan asal…

5 – try pasang kipas dalam bilik tadi…baru boleh berfungsi….

6 – malam … aku sambung guna laptop kat ruang tamu… setelah hampir sejam… bateri nak habis…

7 – aku ambil charger kat dalam bilik…. pasangkan kat wall plug, on dan sambungkan ke laptop…. tak ada reaksi… laptop tak charging pun…

Dahhhh !!!! Sah ada kena mengena fuse yang trip tu tadi ngan masalah charger yang rosak nie…Aku tanya anak ngan isteri aku, apa yang terjadi semasa ketiadaan aku (bekerja) tadi…

Seperti biasa… kalau terjadi sesuatu perkara… semua orang akan cakap tak tahu….Biasa lah tu… So, esok kena call kedai komputer tempat aku beli laptop tu… tanya samada charger ada warranty atau tak…

Kalau ada ~ pergi tukar

kalau tak ada ~ beli charger lain la jawapnyer….

p/s : agak-agak..berapa harga laptop charger tu yer ??? Sapa tau ????

18 comments

  1. zik

    lah macam ne tuh….. kena beli lah jawabnya …. tengok apa jenis laptop…. dalam range 100-200…. ada yang murah…tapi kualiti lah..tak tahan…

    • bujang3

      baru 4 bulan… memang tak ada alternatif lain..mesti tukar baru…ada warranty lagi…. kalau tak tukar..cam ner plak nak guna laptop tu… bateri dah habis….. nak kena charge !!!!

  2. Pingback: Andai hidup diselubungi misteri !!!! « bujang3
    • bujang3

      dah hantar balik kat kedai tu untuk claim warranty.. tapi kena tunggu sikit la.. dia hantar kat service center dulu… kalau boleh repair, dia repair, kalau dah tak boleh baru dia ganti… ermmm … biasa la tu .. depa pun nak jimat gak !!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s