Daging burger McD, haram ???

Salam !!!

Betul ker nie… ???

Suatu hari dalam minggu lepas aku terbaca kisah daging burger McDonald yang diimport dari Uruguay yang diragui status halal haramnyer kerana pihak JAKIM telah menarikbalik pengiktirafan pengeluar sijil halal dari negara Uruguay itu.

Sumber yang aku baca adalah dari blog AmazingNara, yang mana siap dengan bukti bergambar dari laman web JAKIM dan surat dari pihak Jakim kepada Syarikat MacFood bertarikh April 2010, yang menyatakan penarikbalikan pengiktirafan sijil halal tersebut.

Kerana aku tidak mahu umat Islam kita terbabas memakan benda-benda yang tak halal, maka keesokan harinya aku meminta sahabat aku Myblog33r mendapatkan kepastian dari Jakim…  

Setelah bercakap dengan pegawai dari Jakim tu, memang benar seperti yang dihebahkan oleh sumber tu, sejak dari itu pengurusan McDonald telah menukar pembekal daging burger mereka.

Dan pembekal itu telah disahkan status halalnya oleh pihak Jakim… maka dengan ini disahkan bahawa daging burger McDonald adalah HALAL. Jadi selepas ini, bolehlah umat Islam menikmati makanan di McDonald tanpa ragu-ragu lagi…InsyaAllah !!! 

Tambahan pula sejak akhir-akhir nie, McDonald telah mengambil pendekatan menghebahkan satus halal mereka di dalam akhbar supaya tiada lagi keraguan untuk pelanggan mereka…

Jadi..

SELAMAT MENJAMU SELERA !!!!

p/s : aku tidak dibayar oleh McDonald untuk hebahan di atas… apa yang aku hebahkan itu, ikhlas dari aku untuk Umat Islam seluruhnya agar dapat menikmati makanan McDonald yang halal, tanpa ragu-ragu…

p.p/s : Lagipun mencari yang HALAL itukan WAJIB !!!! 

23 comments

    • bujang3

      tu la… harap2 pihak pengurusan McD terbaca la entri nie… boleh ler depa belanja makan McD pasal turut serta membersihkan nama mereka … haaaa !!!

    • bujang3

      hai… botak !!! lama tak dengar berita… sibuk study ker… elok la tu….
      tentang persoalan ko tu… ermmm pening gak yer !!! Tapi yang penting tak haram !!!!

  1. suri

    suri suka kfc bro bujang hee..besh sedap rasanya ayamnya pun rangup heee..

    Alhamdulillah bila dah ada kesedaran mulalah kita tahu kepentingan ia dlm khdupan sbg org islam.

    • bujang3

      saya pun suka KFC gak… tambah2 anak-anak.. kalau dibagi setiap hari pun, diorang boleh makan….

      Sebagai orang Islam, wajib bagi kita mencari yang halal !!!

    • bujang3

      Ada… tak ke mana2 pun… cuma letih sikit nak update blog, idea pun makin kurang dalam bulan pose nie !!!

      Yer… dah boleh makan McD.. makan ler banyak-banyak… kalau tak pun, pos ler kat sini sikit.. ermmm !!! nyum !!! nyum !!!

  2. hery

    ape2 je laa . halal haram mcd takut sangat . maksiat buat jugak . jgn tunding jari pada babi kalau tangan sebelah pegang arak .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s