Tutorial ~ Penggunaan Application Excel, Untuk Menyimpan Maklumat !!!

Jika sekadar untuk menyimpan maklumat… penggunaan biasa Excel, adalah mencukupi, tapi sekiranya inginkan penampilan yang sedikit berbeza dan mungkin kelihatan sedikit professional, berikut adalah tips yang boleh aku kongsikan…

Langkah pertama, dimulakan dengan membuka file excel yang baru seperti ini…

Mula-mula buka file baru excel..!!!

Seterusnya, ikut seperti gambarajah di bawah …. Klikkan dulu pada ikon seperti yang ditunjukkan oleh anak panah berwarna biru tu untuk membuka fungsi design….Selepas itu klikkan pula pada ikon seperti yang ditunjukkan oleh anak panah berwarna hijau untuk mendapatkan Group Box 2 (gambarajah).

buka Group Box

Setelah itu, pastikan kedudukan yang sesuai, lalu klik kiri pada mouse dan gerakkan ke bawah sambil terus menekan mouse tadi…maka..akan terhasil seperti gambarajah di atas.

Ubah penampilan kepada imej 3D

Berikutnya, untuk mengubah penampilan kotak itu, klik kanan pada mouse untuk dapatkan pop-up seperti dalam gambarajah dan klik pada Format Control…akan menghasilkan pop-up seperti di bawah..

klik dalam kotak untuk kesan 3D

 

Untuk edit text ....

Klik pula pada Edit text untuk menukar tajuk kepada Group box tu… Setelah selesai proses di atas, maka… akan terhasil seperti gambarajah di bawah….

Hasilnyer !!!

Langkah seterusnya …

Langkah seterusnya !!!

Klik seperti yang ditunjukkan oleh anak panah merah tu untuk dapatkan text box dan kemudia klik sepertimana anak panah biru untuk Label 9 tu…  Selepas itu “highlight”kan kawasan yang diperlukan dan tukar background colour kepada kelabu (contoh ler), terpulang kepada selera masing-masing…Pas tu tukarkan Label 9 tu kepada NAMA

buat background colour !!!!

 

Hasilnyer!!!!

cth : file peribadi aku !!!

Perhatikan hasilnyer…untuk text box dan label yang lain…ulangi langkah yang telah ditunjukkan di atas supaya kelihatan seperti ini… cth : file peribadi aku !!!

Begitulah serba sedikit, tutorial pada kali ini…semoga data dan maklumat yang disimpan dapat disusun mengikut gerak rasa dan sura hati sendiri…. selamat mencuba !!!!

9 comments

  1. farah

    Allah siap jugak saya bace tutorials yang panjang ni..mmg nampk pro la bila buat cam gini..nnti sy bookmark page ni..thanks bro..nnti buatla lagi tutorials cmni..sy suke!!

    • bujang3

      tu lee!!! memang panjang pun, nak baca nyer kena sabar sikit…InsyaAallah…kalau suke nanti saya post lagi….kalau farah ada terlebih idea, pass le sikit!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s