Adhoc jer !!! Tak dirancang pun !!! Outing kat Ulu Chepor !!!

Jumaat, 18 June 2010

Ring !!! Ringg!! Ringgg!!!

Lama juga talipon tu berbunyi … tak perasan pulak…. nasib baik sempat aku angkat….

” Co..!! Mak ngan Abah ada kat sini….!!! Tido kat umah Ina !!! Cadangnya, esok nak gi mandi-mandi kat Ulu Chepor..!! Nak joint ker???”

Begitulah lebih kurang ayat adik aku masa aku jawab talipon tu tadi….

   ” Mungkin ada hal la besok…, tengok la dulu… apa-apa hal, nanti Co call balik !!, ringkas jawapan aku….

 Anak-anak dah terdengar perbualan aku tadi…masing-masing menjerit….

Mak !!!!! Esok nak pergi mandi kat Chepor!!!

Isteri aku yang dah tertidur, bangun lalu menjawab ringkas… “OK!” Apa lagi….!!! anak-anak aku pun menjerit la kesukaan…. riuh la kejap suasana kat rumah aku, tengah-tengah malam buta tu!!! (kang marah la pulak jiran sebelah)…

Sabtu, 19 June 2010

Awal lagi bebudak tu dah bangun…dah siap-siap nak gi mandi sungai kat Ulu Chepor….

      “Bah !!! Cepat la….!!! Kata nak gi mandi kat Chepor !!!”, masing-masing dah tak sabar…excited giler !!!!

Tapi … perjalanan kami bermula dengan menuju ke stadium…. nak selesaikan satu urusan dulu… nak carikan selipar “CROC” anak sulung aku…sibuk nakkan selipar tu… cari punya cari…tak dapat gak…warna tak ngam la !!! saiz tak ada la!!! macam-macam hal !!! akhirnya tak beli gak…

Lain kali lah” , kata Along!!! Susah gak nak ikutkan ragam anak yang sulung nie…dah pandai memilih…!!!

Akhirnya …perjalanan diteruskan ke ULU CHEPOR !!! Seronok la anak-anak aku, yang si kembar asyik bertanya “jauh lagi ke, Bah ??!!!” Aku pula, tetap dengan jawapan ringkas…”Dah dekat dah !!!“.

Adik-adik ngan Mak Abah dah sampai… Se elok sampai je, anak-anak aku dah tak tolong angkat barang dah…terus je terjun dalam sungai… jenuhla aku angkat barang dengan isteri aku…

terjun tetap terjun!!!!!

 Apa lagi… terjun !!!! Fuhhh!!! Sejuk giler airnya…. !!! Macam air batu…. memang syok…!!! Kalau letih-letih badan, stress kerja…. elok la mandi kat sungai nie… air dari bukit… sejuk dan menyegarkan….!!! 

eeeiiii!!! sejuknyer !!!

syoknyer mandi ramai-ramai cam nie...!!!

Lepas mandi-mandi dan berendam cam nie, mesti lapar, kan !!! Macam-macam le ada, tapi bebudak tu tak heran langsung pasal makan…seronok main air..!!! 

Amacam ?? Hebat tak kembar aku terbang !!!! ????

Ulu Chepor!!!

Malamnye pulak, BBQ kat rumah aku…aku jadi host la malam tu….

Apa-apa pun…memang syok mandi sungai kat Ulu Chepor ni…. kepada yang berminat boleh le try….

p/s : Kedudukannya antara Chemor ngan Jelapang…

16 comments

    • bujang3

      dah pergi..!!! laa…!!! tak jumpe pun…!!! saya bukan org sana, tapi org sini..kih.kih.kih!!!!
      memang betul kata suri tu… mandi sungai melegakan…mandi laut meletihkan….

  1. Nadri

    wahhh, seronoknya dpt mandi sungai..2 bulan lepas dpt mandi kat air terjun kota tinggi..mmg sejuk giler..lepas mandi confirm perut nyanyi lagu keroncong..salam 1malaysia..

    • bujang3

      memang best!!! kalau tak silap, pernah gak mandi kat air tejun kota tinggi nie dulu, waktu rombongan sekolah lah…dah lama… tapi tempat-tempat cam nie, confirm best!!!!
      Salam 1 Malaysia kembali!!!! Datang-datang le selalu, buat cam rumah sendiri, ek!!!

  2. sangilapi

    cayalah gaya si kembar tu,bujang !…bagus kalau tahu berenang ni🙂

    tapi mandi kawasan macam tu kena hati-hati dengan ‘kepala air’ yang turun dari atas tu….nak kena kenal tanda-tanda ‘kepala air’ mahu turun kalau tidak memang naya !

    • bujang3

      betul tu !!! aku dah tengok gambar kat e-mail pasal “kepala air”, dua orang budak, cantik punya layan air gunung tu, tetiba ajer, “kepala air” turun…. lenyap terus dari pandangan…aku dengar , budak berdua tu mati lemas, jumpa mayatnye pun, jauh dari tempat kejadian…kes naya!!!!

  3. Mr Bulat

    Apa khabar kekawan semua di bujang3…………..

    Maaf lama tak menjelma disini………..

    Ulu Chepor memang tempat paling best…….. lebih best daripada Lost World of Tambun sebab Ulu Chepor bayor Rm3 dapat pondok Rm1 masuk kereta tapi Lost World Tambun “mak Aii” cekik dibuatnye

    Tapi memang best ayo pun sejuk sampai ke tulang……. boleh kecut lee

    • bujang3

      wah!!! Mr. Bulat dah kembali… handsome pulak tu… ada masa datang-datang le… kalau tak sekali sekala, selalu pun tak pe…. Memang syok mandi kat sungai ni… air gunung, sejuk giler…..!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s