Alahai, Broadband !!!! (DiGi)

Akhir-akhir ni, aku melakukan aktiviti “riadah” (riadah maya ajer)… blog walking ke blog-blog kengkawan…. Melalui aktiviti tu, aku terperasan, semakin kerap orang memperkatakan tentang broadband service… Sana sini membandingkan tentang keburukan dan kebaikan sesuatu service provider….Macam Boss…. Baru-baru nie dah mula tak puas hati ngan Celcom Broadband…. Sejak penggunaan dah meningkat, kelajuan pun semakin menjunam…. Had penggunaan sebanyak 5GB pun dah tak mencukupi… 

5GB yang diberi, tak cukup !!!

Ada jugak yang komen pasal Maxis Broadband… lebih kurang juga senario yang terjadi…ramai yang tak puas hati…. connection, kadang-kadang ok…kadang-kadang tak ok….member aku pulak, ada yang pernah menggunakan U-Mobile Broadband…. Menurut member tu, dia dah kensel pun…. Tak best… lagi slow….(katanya, ler..). Akhirnya, dia tukar kepada streamyx… baru puas hati… memang laju….

ada orang kata ok, ada kata tak ok !!!!

aku pakai DiGi... boleh la !!!

Aku pulak guna DiGi Broadband…. terpengaruh ngan seorang kawan yang juga menggunakan DiGi.. masa mula-mula guna, nampak cam ok jer…tak lama kemudian..terasa la slow sikit… tapi masih boleh pakai ler….Dalam bulan Mei ni, Digi dah suruh pengguna modem tertentu (termasuk yang aku guna) dan Window Vista @ Window 7, untuk download dan install patch yang disediakan…. Aku dah install patch tu….barulah, ok sikit kelajuannyer…. boleh la…!!! Tapi, tak boleh ler nak compare ngan streamyx….aku dah try kat rumah ipar….. memang laju… puas hati…!!! Boleh ler nak rekomen kat orang….!!!

arrghh!!! slow giler !!! Cam siput !!!!

Yang sebenarnya…. Kalau kediaman kita ada dalam lingkungan coverage broadband tu, (tak kira lah service provider yang mana), aku rasa lah, mungkin kita akan dapat speed yang kita kehendaki… rumah aku, kira dihujung-hujung coverage DiGi broadband tu..maka speed nyer pun macam biskut ler…kejap laju…kejap slow…kadang-kadang dia break emergency (langsung tak ada coverage)…. Memang gitu ler agaknye, resam pakai broadband nie…

Kalau betul-betul nak puas hati…nampaknyer, kenalah pakai streamyx…  

 

Streamyx... dah ramai yang percaya !!!

“Tepuk dada, tanya selera”

 

the best choice of internet connection so far !!!!

p/s : nak di”kensel” pun, masih dalam kontrak… dah tamat kontrak nanti…confirm tukar ke streamyx…..masa tu..!! BYE-BYE DiGi !!!!

13 comments

  1. botak

    bro kalau digi broadband tu boleh ke kita cek kawasan coverage dia??sbb sy pun planing nak pakai digi broadband start july nt, tp takut kawasan gombak x dpt pulak..sbb kwsn tu kalau p1 n celcom mmg xmantap..mxis kdg2 hampeh..tu yg ingt nk try digi..streamyx x boleh pakai kat asrama..hehe

    • bujang3

      boleh….check la dulu coverage dia sebelum register…kang menyesal plak…dah amik pas tu tapi x ade coverage!!!! kat tempat aku, kira ok la… nak kata bagus sangat tu, tak ada la…

  2. sangilapi

    sempena dengan entry ko ni,bujang…..aku nak cerita sikit,sekarang aku baca blog ko guna dialup 1315….streamyx aku meragam ! setiap bulan meragam !

    pada aku tiada satu pun yang bagus penyedia internet dalam malaysia ni😦

    dekat setengah batang surya baru siap loading.

    • bujang3

      ye ke… aku selalu dapat komen yang bagus je pasal streamyx nie… tak tau pulak ada gak masalah sangkut-sangkut tu… kalau dah setengah batang surya baru siap loading…kira parah tu..!!! maknanya kita terima ajer la seadanye yea!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s